Studietur til Oslo gav inspiration til kommissionens arbejde

Kommissionen mødtes med en række aktører, der delte ud af erfaringerne fra deres vigtige arbejde.

Kommissionen mødtes bl.a. med Røde Kors' familiementorordning i Oslo.

Kommissionen for den glemte kvindekamp har været på en todages inspirationstur til Oslo.

Her fik medlemmerne besøgt en række aktører, der satte ord på deres arbejde med kvinder udsat for negativ social kontrol i Norge.
 
"I Norge har man mange af de samme problemer med parallelsamfund og æresrelateret social kontrol, som vi har herhjemme. Det har derfor været både interessant og lærerigt at se, hvordan disse udfordringer håndteres i vores naboland mod nord, og hvordan det virker i praksis. Det har både givet os inspiration i vores arbejde og rustet os yderligere til at kvalificere de anbefalinger, vi arbejder med lige nu," siger Anita Johnson, formand for Kommissionen for den glemte kvindekamp.

  
Kommissionen har på turen besøgt følgende aktører:

 

Minoritetsrådgivere fra Integrerings- og mangfoldighedsdirektoratet (IMDi)
Minoritetsrådgivere er statsligt ansatte medarbejdere placeret på udvalgte ungdomsskoler og videregående uddannelser over hele landet. Deres opgave er blandt andet at bidrage til, at flere elever i risiko for at blive udsat for æresrelateret vold og social kontrol får råd og vejledning om rettigheder og handlemuligheder. Endvidere skal minoritetsrådgiverne sikre bedre viden og kompetencer vedr. æresrelateret vold og social kontrol blandt ansatte på de pågældende skoler.

Nancy Lystad Herz fra De skamløse jentene
Nanct Lystad Herz var en del af bevægelsen ”De skamløse jentene”, der i 2017 udgav samtalebogen: ”Skamløs”. I bogen diskuterer de, hvordan det er at være begrænset og pålagt skam, og deler deres erfaringer med æresrelateret social kontrol og deres vej mod at blive skamløs.  

Sekretariatslederen hos Lovutvalget om negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, yvangsekteskap, kjønnslemlestelse og psykisk vold
Den norske regering nedsatte i januar 2022 et lovudvalg, hvis formål har været at udrede de samlede juridiske problemstillinger, der gør sig gældende i norske sager om negativ social kontrol, æresrelateret vold, tvangsægteskaber, kønslemlæstelse og psykisk vold. Udvalget offentliggjorde i juni 2024 deres vurdering af, om gældende norsk lovgivning i tilstrækkelig grad beskytter udsatte. Udvalget bestod af otte medlemmer.

Kompetanseteamet
Kompetanseteamet mod negativ social kontrol og æresrelateret vold er et nationalt tværfagligt team af statsansatte, som bistår og hjælper myndigheder og udsatte over 18 år i konkrete sager om tvangsægteskab, kønslemlæstelser eller andre former for æresrelateret vold.

Røde Kors' familiementorordning
En ordning under Røde Kors, hvor en ung/ung voksen får en frivillig person eller familie som mentor, som den unge har jævnlig kontakt med. Målgruppen for ordningen er unge, som har været udsat for tvangsægteskab, negativ social kontrol eller andre former for æresrelateret vold. Nogle unge har brudt med deres familier og miljø og har derfor brug for at opbygge et nyt netværk, og tilbydes derfor en mentorfamilie. Kontakten er baseret på frivillighed, og begge parter skal få noget positivt og givende ud af relationen.