DR- dokumentar ’Vold og kontrol bag sløret’

18-08-2022
Nyhed

En dokumentar på DR følger kommissionsmedlem Kefa Abu Ras i hendes vigtige arbejde for kvinder, der er underlagt æresrelateret social kontrol. Kommissionsmedlem Sofie Danneskiold-Samsøe deltager i dokumentaren som ekspert på området.

Dokumentaren 'Vold og kontrol bag sløret' følger foreningen Søstre mod vold og kontrol i deres arbejde med at hjælpe kvinder, som er underlagt æresrelateret social kontrol og derfor lever i frygt for deres mænd eller eksmænd. Kefa Abu Ras er medstifter og frivilligchef i organisationen, der kæmper for alle kvinders ret til at leve et frit, selvstændigt og meningsfuldt liv – og fremfor alt et liv uden æresrelateret social kontrol og vold. Søstre mod vold og kontrols arbejde går blandt andet ud på at støtte de kvinder, der underlægges kvindeundertrykkende krav i islamiske skilsmissekontrakter, i deres forsøg på at opnå religiøs skilsmisse og blive fri af deres kontrollerende ægtefæller.

Dokumentaren kaster lys over, hvad prisen for skilsmisse kan være for nogle af de minoritetsetniske kvinder i Danmark, der lever i islamiske ægteskaber. Udstødelse af familien, betaling af store pengebeløb som tilbagebetaling af medgift og krav om at give afkald på børn kan være nogle af konsekvenserne, hvis en kvinde ønsker skilsmisse. I dokumentaren fortæller flere anonymiserede kvinder om deres vej ud af den æresrelaterede kontrol, og hvilke konsekvenser det har haft for deres liv, hvor de føler sig efterladt og glemt af det danske samfund.

Flere eksperter på området, herunder forsker Sofie Danneskiold-Samsøe, deltager i dokumentaren og fortæller blandt andet om udfordringerne ved en kvindes ønske om religiøs skilsmisse.

Se hele dokumentaren her

/Kommissionen for den glemte kvindekamp